Brstični ohrovt

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt
 
Šifra: Brstični ohrovt
Teža: 250 g
Razpoložljivost: 2
Količina:     - ALI -   Na seznam želja
V primerjavo

Sem pravi gurman, vsaki jedi nekaj novega dodam. Ker še v življenju nisem čutil pesticida, je pri Rženu vsako leto moja brstična žoga prva liga. 
Me želite bolje poznati?

V brstičnem ohrovtu je dvakrat več beljakovin in nekoliko več ogljikovih hidratov kot v zelju, zato ima tudi večjo energijsko vrednost. Ker vsebuje vse pomembne aminokisline, je brstični ohrovt pomembna hrana pri shujševalnih dietah. Sestavine v brstičnem ohrovtu zmanjšujejo količino holesterola v krvi, zato je pomembno živilo tudi pri preprečevanju arterioskleroze.
Liste brstičnega ohrovta uporabljamo podobno kot zeljnate liste za obkladke pri kožnih ekcemih, ranah, razjedah. Sveži, potolčeni listi spodbujajo izločanje strupenih snovi iz kože, zato so obkladki iz listov primerni za lajšanje bolečin pri revmatizmu, protinu, oteklih udih, glavobolu in zobobolu.
Strokovnjaki ugotavljajo, da brstični ohrovt deluje proti raku (Proti raku dojke lahko učinkujejo soja, zelje, brokoli, brstični ohrovt, cvetača in pšenični otrobi, saj zavirajo delovanje estrogena.) saj vsebuje indole in vitamin C.


S presnim sokom, iztisnjenim iz svežih listov, zdravimo čire na želodcu, rane na dvanajstniku, črevesju.

Podobno kot zelje priporočajo sok brstičnega ohrovta pri kroničnem zaprtju, za čiščenje krvi, znižuje krvni tlak, pomaga preprečevati gripo, pri bronhialni astmi, ledvičnih kamnih in pri boleznih ožilja.

Sistem: OpenCart.
Bio kmetija Ržen © 2023. | design: GALINTECH s.p. Hitro in poceni.