mlado Zelje
…kot živilo je zelje zelo dragoceno. Bogato z žveplom in vitamini ( A IN B) , z rudninami ( kalij, železo, magnezij in žveplo) vsebuje še arzen in jod. Najboljše je če jemo svežega v solati okisanega z lesnikovim kisom, zabeljenega s hladno stiskanim sončničnim oljem in osoljenega z malo morske soli.
… če skuhamo 6 dkg zelja v 1 litru vode kateremu dodamo 7dkg medu dobimo krepčilo za bronhije in pomaga pri pljučnih boleznih.
… pomaga pri vnetju ledvic, prav tako pa je zelo učinkovit pri glistah in drugih neželjenih prebivalcih naše črevesne flore. V ta namen si pripravimo presni sok s sokovnikom in uživamo 20 do 30 g na dan.
… celi in zapira rane, ture pa tudi rane pri krčnih žilah. Zeljne liste nekaj ur predhodno namakamo v močno okisani limonini vodi. Liste pritrdimo z ne pretrdo obvezo. Menjamo 2x na dan in še 1x zadnjič pred spanjem.
… pri artitisu, revmatičnih bolečinah, nevralgijah, išijasu, zbadanje v boku in vnetju poprsnice, odrgninah, delni paralizi in pri putiki. Vzamemo zunanje zelene lista zelja, ki se niso zvili v glavo in jih operemo in povaljamo z valjarjem, da se zmehčajo. Segrejemo jih lahko na več načinov, a najboljši je če liste damo v zavreto vodo. Takoj odstavimo, pustimo minuto - dve in odlijemo vodo. Liste polagamo še prav vroče ( pazite, da se ne opečete ), jih pokrijete z volneno krpo in povijemo s povojem. Najboljši učinek dosežemo, če položimo vsaj tri liste enega na drugega.
….ali ste vedeli, da so stari Rimljani kar 600 let častili to zelenjavo, kot poglavitno za ohranjanje njihovega zdravja..